Robots are here to stay

Een van mijn collega’s stuurde mij onlangs  een artikel over de verhumanisering van de robotisering. Jeroen trok daarbij gelijk de parallel naar de film: Ex Machina. Als ik denk aan robots dan is het eerste wat in mij op komt: Robocop en Terminator. Allebei de films gaan over robots met menselijke trekjes. Bij de Robocop maakt een mens deel uit van het exo skelet en bij terminator heeft de robot een eigen cognitie.

Als ik dan nog even een jaar terug kijk waren robots best wel een hype en deden enkele leden van vooraanstaande media uitspraken, als robots moeten uitkeringen krijgen wanneer deze niet ingezet zouden zijn. Als we eens kijken naar de tweede helft van de 20e eeuw toen de robots werden geïntroduceerd in de autofabrieken. Ook toen werd er gezegd dat robots het werk van de mensen over zou nemen. Het bijzondere doet zich voor dat we al een heleboel robots kunnen inzetten, in ons eigen leven: een robot grasmaaier is al relatief gewoon, een robot stofzuigers. Deze robots zijn goed in het uitvoeren van één specifieke taak, dat betekend niet dat ze niet slim zijn.

In tegendeel bij een grasmaai-robot hoef je geen afbakening in je tuin meer neer te zetten hij leert gewoon je grasmat kennen door te scannen en hetzelfde geldt ook voor stofzuigrobot. Dit zijn allemaal robots die niet op mensen lijken, maar zware handelingen verrichten waarbij er geen mens meer aan de fabricageprocessen te pas komt, deze robotten zijn statisch en kunnen niet van hun plek af. Een van de meest efficiënte en effectieve robots die ik ken, is de melkrobot voor de veehouder. Vroeger was een boer eigenlijk de hele dag bezig met het melken en het beoordelen van zijn veestapel. 7 dagen per week en zeg maar 16 uur per dag. Er was geen tijd voor bezoeken, vakantie of andere vrijetijdsbesteding, ten zij de boer iemand inhuurde. Door de introductie van de melkrobot, heeft de boer op eens meer “vrije tijd”. Kan hij zich bezig houden met bedrijfsvoering en de verzorging van jonge, zwangere en zieke dieren en heeft hij ook nog vrije tijd.

Toch zijn er nu al op mens lijkende robotten beschikbaar. Honda presenteert bijna elkaar jaar op de Tokyo Motorshow een nieuwe versie van Asimo een robot die zichzelf kan voortbewegen op de manier waarop een mens loopt. Toch is het doombeeld voor mensen al geschapen en denkt een grootdeel van de mensheid dat robots de wereld over gaan nemen. Ik denk zelf dat robots ons meer gaan ondersteunen in taken die een grote mate van herhaling in zich hebben en grote mate van eentonigheid met zich mee dragen. En dan hoeft een robot er niet altijd uit zien als een robot. Toch is er een ding wat robots nog niet in zich hebben en dat is het tonen van empathie en het hebben van sympathie. Dat menselijke aspect hebben, wanneer we dat voor elkaar krijgen met behulp van Artificiële Intelligentie dan zal het toekomstbeeld wat geschetst wordt in Ex machina. Een van de trends die OVUM getagd wordt als breakthrough technology is advanced machine learning, dit houdt in dat machines van elkaar en van mensen gaan leren door toepassing van Artificial Intelligence. Dit kan leren kan natuurlijk onder supervisie plaatsvinden (in laboratoriumomstandigheden), op basis van problemen (case based studies) en tot slot kan dit leren ook plaatsvinden zonder supervisies. Wat nu nog de beperkende factor is binnen het advanced machine learning is dat deze eigenlijk nog gebonden is aan een zeer specifieke context. Veel van het onderzoek wat op dit gebied plaats vindt.

Als we kijken naar hoe kinderen leren, dan leren zij niet alleen van de persoon die hun instructies aanbiedt (de leraar/ de lerares), maar kinderen leren ook van elkaar en door na doen. Toch denk ik dat Robots op korte termijn bij bepaalde beroepen een zeer ondersteunende en aanwezige rol zullen hebben. Ik denk hierbij aan het orderpicken voor e-commerce bedrijven. In het warehouse van Wehkamp wordt al nauwelijks iets met de hand gepicked maar worden veel pakketjes als door robots in de verzamelkratten gedaan. De volgende stap is dat het verpakken van de pakketten voor verzending en als je dan je fantasie de vrijloop laat dan zouden drones je pakketjes al snel bij jou kunnen bezorgen. Hoe cool zou dat nu zijn en dat je zegt je kunt het bezorgen tussen 15:00 en 16:00 op het adres waar ik volgens mijn smartphone ben.

Een tweede sector waar robots en advanced machine learning een toepassing kunnen vinden is de zorg. Te denken valt natuurlijk aan bijv. til of was robots maar ook aan robots die helpen bij het afmeten van de medicatie. Waarbij de robot het medicijn berijdt op de juiste dosering. En zo zullen er nog wel meer sectoren zijn, denk bijv. aan alle klant contact centrums waar nu nog mensen achter chatbots zitten, ook daar zullen in de toekomst robots toegepast worden.

Advertisements