Internet Of Thingies

Deze technology update is de opmaat naar wat er de komende maIot-1anden besproken gaat worden. Want deze keer gaat over Internet-of-Things en de volgende Technology Updates gaan steeds verder de werkwijze in. Internet of Things (IoT) is de inschatting van veel mensen binnen de IT branche gaat het helemaal maken want je kan het zo gek niet verzinnen of de apparaten bij ons in huis zijn aangesloten op het internet. Bekende voorbeelden die altijd aangehaald worden zijn de koelkast die in de gaten houdt of de melk nog wel vers is en de thermostaat die op basis van je locatie het huis al aan het verwarmen gaat. Internet of things gaat natuurlijk veel verder dan de voorbeelden die ik aan haal in dit artikel. Getuige de infographics aan beide zijden van inleiding.

 

Maar hoe werken die apparaten nu. Aan de hand van het voorbeeld van de Nest Thermostaat zal ik inzicht geven hoe de architectuur van IoT apparatuur in elkaar zit.  Maar er zijn natuurlijk veel meer apparaten die al aan het internet geconnecteerd zijn, te denken valt aan bijvoorbeeld:

  • Smartwatches;
  • Televisies;
  • Set-top-boxes;
  • Beveiligingscamera’s;
  • Babyfoons;
  • Auto’s;
  • Kleding;

De Nest thermostaat

IoT-4Nest is een ecosystem dat alles binnen je huis voor wat betreft het woonklimaat kan beheren. Of het nu gaat om de temperatuur in je kamer of de uitstoot van CO door de verwarmingsketel. Nest centraal in het Nest ecosysteem is de Nest thermostaat wat niet alleen een thermost

 

aat is, maar ook de centrale communicatie unit voor alle apparaten in je huis die deel uitmaken van het Nest ecosysteem.

 

Als je de thermostaat koopt en uitpakt dan tref je naast de grote ronde schrijf ook een IoT-5vierkant doosje aan. Dit doosje zorgt voor de communicatie tussen de thermostaat, de router en de cv-ketel. Ook de communicatie van de Nestrookmelder, de Nest CO monitor en het Nest Beveiligingscamera’s loopt over dit kastje. Door dat de regel unit verbonden is met je router en je router weer met het internet is de thermostaat dat nu automatisch ook.

 

Wanneer je dan de Nest App hebt geïnstalleerd op je smartphone weet je thermostaat nu precies waar je uithangt. Maar Nest doet meer. Nest leert ook aan de hand van je gedrag.  Hierdoor hoef je de thermostaat niet te programmeren, maar weet hij na een week dat je om 05:00 uur opstaat en om 06:00 uur het huis verlaat op weekdagen. En hij zal zijn gedrag daar dus ook op aan passen, zodat je om 05:00 uur een lekker verwarmd huis hebt en wanneer je thuiskomt om bijv.: 19:00 uur ook weer thuiskomt in een lekker verwarmd huis.

Hoe communiceert Nest dan met de cv-ketel, hoor ik jullie vragen. Nest communiceertIoT-6middels het openTherm protocol met de CV-ketel. OpenTherm is een wereldwijde standaard die geadopteerd is door alle fabrikanten van cv-ketels en thermostaten.

Als je de architectuur van Nest schematisch weergeeft dan ziet het er als onderstaand geheel uit. Zoals je ziet lopen er twee gegevensstromen. De lichtblauwe pijlen symboliseren de Opentherm gegevensstromen, de groene pijlen symboliseren de IP-gegevensstromen.

 

 

 

Advertisements