Artificial Intelligence

Artificial Intelligence is iets wat het laatste half jaar eigenlijk de technology-nieuws feed gedomineerd. Artificial Intelligence (Ai) is eigenlijk al heel oud en bestaat al sinds de eerste computers hun intrede hebben gedaan. Sindsdien denken we al dat de computer ooit slimmer kan zijn dan de mens. Want wat hebben Microsoft, IBM, Google, Amazon en Apple met elkaar gemeen.

Ja het zijn IT reuzen, het zijn partijen met elkaar vechten maar ook met elkaar samenwerken. Maar het zijn ook partijen die serieus werk maken van AI.
We kennen allemaal de voorbeelden:

  • Apple timmert aan de weg met Siri;
  • Microsoft timmert aan de weg met Cortana;
  • IBM timmert aan de weg met Watson;
  • Google timmert aan de weg met Google Now;
  • Amazon timmert aan de weg met Alexa.

Dit zijn allemaal implementaties waarbij de consument middels het stellen van vragen door softwarerelevante antwoorden terug krijgt gesproken. Maar Ai is nog veel meer om ons, of het nu gaat om onze slimme thermostaat, dan wel autonoom rijdende voertuigen of schaak- of spel computers als Deepblue de eerste schaakcomputer die de wereldkampioen schaken versloeg of Alpha go die de wereldkampioen Go-versloeg.
Ai gaat het ons dagelijks leven als professional en als persoon veranderen. In de jaren 60 en 70 was de verwachting dat we ons nu zouden omgeven met robots die ons in ons dagelijks leven zouden helpen om ons leven eenvoudiger te maken. Ook zouden we allemaal vliegende auto’s hebben.
Ai gaat niet om computers slimmer te maken als mensen of om het menselijk brein te kopiëren naar computertechnologie. Nee, Ai gaat er om processen te versnellen waar een beperkende factor in het spel is.

“Artificial Intelligence heeft niet al doel computers slimmer te maken dan mensen, maar om processen te versnellen waar er een beperkende factor is het spel is”

Een mooi voorbeeld van hoe ver Tesla al is met de implementatie van Ai, zag ik een paar weken terug op YouTube. Daar reed een familie op weg naar huis en voor hun gebeurde een ongeluk, waar de mens logischerwijs te laat was met handelen. De sensoren van de auto analyseerden wat er gebeurde en de sensoren greep in nog voor dat het ongeluk eigenlijk gebeurde.

http://www.dumpert.nl/mediabase/6984823/3d1bed84/tesla_herkent_ongeluk_voor_ongeluk.html

 

Een ander ding wat het ook waard is om te benoemen hoe ver we zijn, gebeurde bij de wedstrijden met alpha-go. De computer deed een foute zet, dit werd herkend door de menselijke tegenspeler.Dit herkende hij echter niet als een foute zet, maar als een briljante zet, waardoor de menselijke tegenspeler van stuk was gebracht.

Een laatste voorbeeld dat ik wil gebruiken van hoe ver we zijn met Ai is het voorbeeld dat te maken heeft met de klantenservice chat-tool van Microsoft. Zij introduceerde een chat-bot genaamd: Tay, die zo communiceerde dat het leek dat je met een mens zat te chatten / praten. Deze chat-bot was zo intelligent, dat hij op alles een antwoord zou moeten hebben en ook nieuwe woorden kon leren.  Dit leek een groep hackers een leuke functie en deze leerde de chat-bot dus schelden, vloeken en tieren op een rascistische manier. Toen dit aan het licht kwam heeft Microsoft deze chat-bot off-line gehaald en wat later vervangen door chat-bot: Zo. Deze is beperkt in het aantal onderwer-pen waarop zij kan reageren. http://nieuw.space/post?id=4360546

AI gaat dus niet zo zeer direct om het slimmer maken van computer of robots, maar meer om het slimmer benutten van de capaciteiten van de mens. Zodat de computer in zijn kracht routinematige opdrachten sneller kan uitvoeren, zodat de mens de creatieve producten en processen kan vormgeven en zijn kracht kan acteren.
Zitten er gevaren aan AI, zeker want hoewel ik hier alleen de IT gerelateerde aspecten heb behandeld van AI. Is AI op meer dan één wijze nuttig voor de mensheid. AI kan helpen patronen te herkennen die er bijv. voor zorgen dat bepaalde ziektes uitgebannen kunnen worden en waarom het ene medicijn succesvoller is dan de ander. Maar stel je voor over een aantal jaar rijdt je in je zelf rijdende auto van Arnhem naar Utrecht in de
ochtendspits. Je auto staat op de autopiloot en je krijgt een aanrijding. Wie is er dan aansprakelijk, hoe voorkom je dat dergelijke systemen door een derde gehackt worden, etc. Allemaal aspecten waar de maatschappij nog antwoorden op moet gaan verzinnen en protocollen voor vast moet leggen. Want een ding staat vast: AI gaat gebeuren en het gaan sneller dan wij verwachten.

Advertisements